3rd District Police Station

Milwaukee, WI
New Construction
Distinct Design Helps Revitalize a West Side Neighborhood

At a Glance

  • SUMMARY: New building for City of Milwaukee police station and emergency services
  • IN ASSOCIATION: Zimmerman Design Group
  • SIZE: 84,800 sf, 3-story police center, 111,700 sf, 4-story parking garage
  • COMPLETION: 2001
  • CONSTRUCTION COST: $21 million total project, $3.27 million parking structure
  • OWNER: City of Milwaukee
Get in touch

Project Overview

The three-story, 84,800 sf Police Station and Communication Center consolidates multiple city emergency services under one roof.  The functions of a police station, police administration and detective division, and a 911 communication center are separated by floors. A four-story, 111,700 sf precast parking garage is connected and accessible at all building levels, with the first floor being fully enclosed for police vehicles and sally port.

Continuum led the core and shell design including the parking structure, working directly with the structural engineers and designers from the precast manufacturer. The precast concrete parking structure is designed with a flat first floor that is fully enclosed and sloping plate floors. The first floor houses a sally port for easy access to the secure booking area and 24-hour holding cells. The first and second floors are for squad cars, with the remainder of the parking structure for police officers’ and staff’s private cars. Public parking is provided on a surface lot across from the front entry.

The parking structure was controversial in the neighborhood because it involved tearing down an historic movie theatre and replacing it with a bulky parking structure. Great attention had to be paid to the expression of the parking. Continuum used light colored concrete wall panels with reveals to break up the mass. A curved precast panel and first floor brick infill made for a graceful connection between the police station and its boxy parking structure.

The project demonstrates the City’s investment in a struggling neighborhood, so it was key to create a welcoming public landmark. This was done through a large amount of open windows, the creation of a public plaza, and the use of public art on the facade. The building uses a brick base with aluminum panels and a curved metal roof that cantilevers over the building‘s perimeter, softening the mass of the structure.

AWARDS

  • Design Award, West Suburban Chamber of Commerce, 2002
Get in touch

Similar Projects