Clock Shadow Building

Milwaukee, WI
New Construction
Transforming a Brownfield into a Sustainable Building with Quadruple Bottom Line

At a Glance

  • SUMMARY: Highly sustainable retail and healthcare building
  • SIZE: 4-story, 28,500 sf
  • COMPLETION: May 2012
  • CONSTRUCTION COST: $6 Million
  • OWNER: Fix Development
Get in touch

Project Overview

A New Building from Old Resources

Financed only through individual equity investors, the project transformed a brownfield into a sustainable building with the quadruple bottom-line mission: economic development, social justice, environmental restoration, and cultural celebration. The four-story, 28,500 sf building houses an urban cheese factory; an artisan ice cream maker; and specialty cheese spread maker on the ground floor. The upper three floors contain three nonprofit organizations known as the Healing Collective that provide services to an under-served population. The project includes a green roof that produces vegetables for the community and serves as therapy for participants in the healthcare programs.

The exterior design is infused with warmth and familiarity through salvaged materials such as cream city brick, weathered wood siding from former pickle vats, and rusted steel panels. While the design uses these materials to contribute to the building’s character, they do not dictate the style; instead the design juxtaposes these historical materials with a contemporary, elegant facade that expresses both the solidity of the building and texture of the surrounding environment.

Meeting the Living Building Challenge

To raise awareness for occupants, users, and the community about our interaction with our physical environment, the application of passive measures was fully explored, before the introduction of any active measures. Sustainable goals achieved are:

  • Reduces energy consumption by 50% with sunshades and natural daylighting
  • 27 geothermal wells for heating and cooling
  • Tight building envelope with careful wall detailing and high thermal resistance
  • Net-zero carbon by purchasing 100% renewable energy from WE Energies
  • Uses 60% less water and diverts 98% of stormwater from sewer system
  • Rainwater is stored and used it for fl  ushing the toilets
  • Green roof 4-12” deep insulates the building and stores stormwater
  • 98% of stormwater is diverted from sewer system in a 1 ó” rainfall
  • Uses recycled and salvaged materials for over 50% of the building
  • Over 30% salvaged; 20% recycled; and 50% regional materials
  • 99% of construction waste recycled
  • Promotes healthy living with healthy spaces
  • Operable windows for natural air
  • Visual connection to outdoors with numerous tall and clerestory windows

Awards

  • Focus on Energy Award of Excellence, SE2, Wisconsin Green Building Alliance, 2013
  • Top Ten Green Project, AIA Committee on the Environment, 2013
  • Merit Award, AIA Wisconsin Design Awards, 2013
  • State Farm Building Block MANDI Award, LISC Milwaukee, 2013
  • First Place, Environmentally Friendly Project, Business Journal Real Estate Awards, 2013
  • Top Project, The Daily Reporter/Wisconsin Builder, 2012
  • Vision Ingenuity Award, WCREW, 2012
  • Best Green Building Award, ENR Midwest Magazine, 2012
  • Project of Distinction, Associated Builders and Contractors, Inc., 2012
Get in touch

Similar Projects