Two projects by Continuum Architects + Planners received awards as part of the 19th Annual Mayor’s Design Awards May 25, 2016

 

Int Community RoomHistoric Paper Box Lofts, 1560 W. Pierce Street, won the Test of Time Award. Completed in 1920, the five-story, red-brick and cream-city brick building was once home to the Milwaukee Paper Box Company, a light manufacturer of intricate candy boxes. Sherman Associates saw a great opportunity to transform it into affordable housing for working families as well as preserving the historic structure. Already on the National Register of Historic Places, the role of Continuum Architects + Planners, SC was to create a design sensitive to the original industrial-style architecture, honor the building’s former function, and meet the community’s housing needs.

The renovation creates 72 units of 1-, 2- and 3-bedroom apartments with an emphasis on 2- and 3-bedroom family units. Existing large fenestrations with generous spans of glazing allow for open, light-filled apartments with access to views and fresh air on every floor. The apartments are positioned around the outer perimeter to create space for lounges, common spaces, storage, and utility rooms. Also included are a community room, children’s play area, and indoor and outdoor parking.

Ext Splash Pad and BenchesMoody Park, 2200 W. Burleigh Street, won the Spaces and Places award. When the swimming pool at Moody Park closed, it fell into disrepair and became a target for vandalism. A $2 million renovation revitalized the park with a new 3,000-square foot community center as well as a new 5,800-square-foot splash pad, and major site improvements.

The primary design goal of Continuum Architects + Planners, SC was to provide an attractive, highly durable, low maintenance facility that the neighborhood would be proud of. The building is available for rent and contains an open meeting room, a kitchenette, restrooms, splash pad mechanicals, and storage areas. It also has additional restrooms and storage accessible from the outside. The exterior is clad in earth-toned precast concrete sandwich panels with a wood grain texture. The slanted roof provides extra height for the interior, lets in daylight through clerestory windows, and allows good water drainage into the rain gardens.

Designed by SAA Design Group, the 4-acre site improvements include the new splash pad surrounded by colorful benches and improved landscaping such as new low-maintenance plants, trees, and turf. The site also has a new parking lot, three new, lighted basketball courts, extended walking paths connecting all areas of the park, and an outdoor pavilion structure.